Плюсове и минуси на конвекторните печки

Отоплението с конвекторни печки е за предпочитане заради предимствата им.

Преди всичко лесно монтиране и използване. За отоплителния уред е достатъчно да го поставите на краката-опора или да се закрепи за стената, да се включи в електрическата мрежа и е готов за работа.

Тези електрически уреди за отопление са разработени за работа в продължение на 15 години, като през този период на ползване трябва само да се почиства от праха.

Продават се на сравнително изгодна цена, което ги прави приложими от много домакинства.

За работата на конвекторните печки не е необходим постоянния контрол от човека.

Поддържането на зададената температура е лесна задача, защото се осъществява от елетронен или механичен термостат. Тези с механичен термостат издават лек шум, а с електронното управление са напълно безшумни.

Тези уреди работят безшумно, защото нямат вентилатор за разлика от други отоплителни уреди.

КПД е висок – от порядъка на 95 %.

За разлика от маслените радиатори, конвекторите затоплят помещението още с включването в електрозахранването.

Наред с предимствата както всеки отоплителен уред и конвекторните печки имат някои недостатъци.

Разходът на електроенергия е значителен. Фактически количеството употребено електричество зависи от загубата на топлина в отопляемото помещение – площта на прозорците, вида на стъклопакета и материала на рамките на прозорците, размера на помещението и степента на отопление.

Отопление само от електроуреда на големи помещения не е изгодно. Рационално е използването му само за допълнително отопление.

Конвекторните печки са с различна ширина. Те имат редица предимства – топлия въздух е с малка интензивност, благодарение на което помещението се затопля равномерно.

Проблем при тях е намирането на подходящо място, докато при тези за стена този въпрос се решава много лесно.

При избор на подходящ за жилището електрически отоплителен уред е необходимо да се съобразите не само с цената. Например, тези с механични термостати са по евтини, но настройката е ръчна и не могат бързо да реагират на постигнатата вече температура в помещението. Това увеличава потреблението на ток.

Стойността на тези с електронен термостат е по-висока, но те задействат веднага системата и няма излишен разход на електроенергия.

Конвекторните печки могат да бъдат поставени в помещение, което трябва да се затопли в момента.

Стенните уреди са стационарни – поставени в едно помещение не променят мястото си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *