След колко време оптимизацията има ефект?

След изработката на един сайт, който предлага продукти или услуги, работата по него не спира, а напротив. Идва ред на оптимизацията му, защото целта на един сайт е да дава доходи, а това става с по-честата му посещаемост. Когато клиент поиска да му бъде направена оптимизация на сайта, след като попита каква цена ще ме струва това, другият най-често задаван въпрос е след колко време съответната оптимизация ще даде резултат. Ако все пак имате поне бегла представа от оптимизация, то ще знаете, че няма как да се даде конкретен и верен отговор, тъй като това е процес, който не подлежи на конкретни сметки и изчисления. Няма как в търсачките като Google да бъдат изложени официално по какви критерии точно се извършва търсенето, защото по този начин те ще изгубят своята актуалност. Ако всеки оптимизатор е наясно с тях, то търсачките ще могат да бъдат излъгани без проблем и тогава тяхната функция се обезсмисля.

Ако сайтът ви се намира в не толкова конкурентна ниша, то резултатът от оптимизацията му може да бъде видян почти веднага. За тази цел са ви необходими няколко web 2.0 блога, които да са поддомейни на реномирани платформи, като има доста такива и те дори са безплатни, които биват индексирани често, и където ще могат да бъдат публикувани съответните тематични статии, написани с тази цел. Освен на сайдбара на гореспоменатите онлайн ресурси, може да се поставят и линкове с „anchor“ текст, който да съдържа основната ключова дума, която се намира и в самите статии. Когато съответната търсачка сканира за пореден път домейна, използван за създаването на блога, то той ще бъде индексиран от машината, а линковете поставени в статиите ще кредитират домейна. Което означава пък, че до броени часове ще бъде индексиран и от Google. Търсещите машини обикновено дават начален тласък на новосъздадените сайтове, затова може първоначално сайта да се появи на първите страници в съответната ниша, а по-късно да изпадне в класацията, като това е едно напълно нормално явление при оптимизацията. При пускането на нов сайт е добре да се постараете да ви забележи бота на търсачката, като указвате чрез принга, че ботовете не са обходили новия контент, появил се в мрежата, независимо дали се отнася за пускане на нов сайт, или ново съдържание в него.

Все пак процесът на SEO оптимизация не може да постигне необходимия резултат, използвайки само линкове като за изкачване на съответния сайт на по-предни позиции се изисква доста повече, поради което процесът на оптимизиране на един сайт трябва да се раздели на няколко стъпки, и е препоръчително да не пингвате веднага щом се публикува нова статия в блога или се вкара нов контент, а оставите бота на търсачката да открие само ликовете, като по този начин се избягва деиндексирането на страницата или подлагането й на някаква друга санкция от страна на търсачката.

Затова точен период на оптимизация не може да бъде определен, като той може да варира от няколко седмици до месеци, изцяло в зависимост от нишата на съответния сайт, в която трябва да се оптимизира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *