Красиви, оригинални, тайни – златни медальони

Дошли при нас от Древния Рим медальоните отначало се използват като награда за командирите-победители. Подобен на голяма златна монета, той бил богато украсен диск.

Като бижу е известен от епохата на Ренесанса, предизвикан от интерес към миналото. Точни данни за използването на златните медальони като украшение няма.

Най-голяма популярност получават по време на Викторианската епоха (периода на романтизма).

По това време медальоните (златни или сребърни) започнали да се използват като място за пазене на спомен от роднини и любими хора, загинали във войните.

Наименованието медальон означава голям медал. Корените му са от латинския и древногръцкия език.

Златните медальони са обикновено от две части, така че в тях да могат да се пазят миниатюрни неща – снимки, предмети. Най-разпространено е запазване снимката на любим човек.

Освен снимки в тях се пазят кичур от коса, изображения на светци, молитви, любими послания, талисмани, с една дума всичко, което пожелае собственика.

Тази особеност на златните медальони ги прави тайнствени и много лични.

В съвремието медальоните със снимка са не само модно украшение, но и повод за послание. Те са прекрасен подарък за любимата, за деня на влюбените, сватба, кръщене.

Тези украшения сега се изработват и от нескъпоценни метали, но класика в жанра си остават тези от злато и сребро.

Златните медальони са винаги в голямо разнообразие и то не само в художествено оформяне.

Например стандартен медальон за снимка се изработва в сложен вариант, събиращ до осем снимки.

В медальоните, съхраняващи кичури коса, е изработено в предната част специално място, от което да се вижда косата, без да се отваря медальона. Така няма опасност да се изгуби ценното съдържание.

Във времената, когато личната хигиена е била ограничена, се изработват и медальони, които да замаскирват мириса на човека. На малка възглавничка вътре в медальона се накапва парфюм, аромата на който се явява спасително средство.

В художественото оформяне на златните медальони в миналото и сега бижутери и дизайнери проявяват неограничена фантазия.

Скъпоценни метали, сплави, инкрустирани камъни и перли, полировка, гравиране – всички тия начини са се използвали, използват се и сега за направата на тези красиви изделия.

Преди векове стилово решение при изработката на медальоните е разкош, големи размери и великолепие.

Днес всичко това е актуално и особено се ценят направените „антики” медальони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *