Тръби от полипропилен за смяна на щрангове

Строителството на нови сгради включва и изграждането на канализационна и водопроводна системи. Старите системи имат нужда от обновяване – налага се смяна на щрангове и тръбопроводи.

На пазара се предлага голямо разнообразие от тръби – от различен материал. Всички те имат както доказани добри качества, така и недостатъци.

В зависимост от това за какво са необходими и какви характеристики трябва да притежават тръбите, всеки потребител може да избере този или онзи вид продукция.

Тръбите от поливинилхлорид започват да се използват в системата на водоснабдяване много отдавна, от времето, когато полимера е получил широко приложение за производство на строителни материали.

Тръбите от този материал са подходящи за ползване както в системата за студена вода, така и за топлата вода, в технологични системи, хранителната промишленост , широко се прилагат при монтаж на канализационни системи и за смяна на щрангове.

Основно предимство на тръбите от поливинилхлорид е това, че за работа с този материал не са нужни никакви специални инструменти – всички тръби могат да се съединят лесно и надеждно с използване на студена заварка.

Може да се прилага и съединяване на тръбите с помощта на гумени маншони. Във връзка с това, че тръбите са сравнително твърди, за тяхното съединяване са необходими специални фитинги.

Това прави тези тръби близки до стоманените, за това специалистите съветват за монтажа и проектирането на тази или онази системи да се използват изчисленията и данните за система, монтирана със стоманени тръби.

Във връзка с това, че поливинилхлорида се явява един от най-евтините полимери, стойността на монтираните системи от такива тръби е доста ниска. Това дава основание на много потребители да предпочитат именно тези тръби за смяна на щрангове.

Предимствата и недостатъците на тръбите от поливинилхлорид и полипропилен трябва да се имат предвид при избор на тръби за монтаж на нови системи и смяна на щрангове и тръби на остарели вече системи.

Полипропиленовите тръби са представени на пазара от многослойни и еднослойни конструкции.

Тръбите от полипропилен са със стандартна дължина 4 метра и диаметър от 16 до 125 мм. Тръбите и фитингите се съединяват с използване на специално монтажно оборудване.

На пазара има фитинги с резба, което дава възможност да се присъединят полипропиленовите тръби към вече съществуващ чугунен тръбопровод, а това улеснява и смяната на щранговете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *