Сглобяеми басейни

Всеки се блазни от идеята да има басейн в двора си, но рядко сте се замисляли какъв точно би бил най-подходящия за вашия случай. Най-разпространените типове басейни са бетоновите, сглобяеми и от стъклопласт.

Бетоновите басейни предлагат възможност за избор на дълбочина, форма и размер. Всеки собственик може да го направи по свой вкус. Могат да съчетават различни дълбочини в различните краища и така да са подходящи за всики възрасти. Конструкцията е солидна и дава гаранция за дълготрайност и здравина.

Разбира се, този вид басейни имат и своите недостатъци. Необходимо е да се ремонтират поне на 10 години като задължително се сменя облицовката. Това е доста скъпо и трудоемко. Определено е доста трудно да се осъществява поддръжка на подобен басейн. Трябва да се прави филтрация заради порьозната облицовка, за да не се образуват водорасли.

Сглобяемите басейни има хидроизолация от PVC фолио. Според специалистите, това са най-удачния и евтин вариант басейн, който е вкопан в земята. Изграждането му не отнема повече от 20 дена и поддръжката му е лесна. Водораслите не могат да се развиват по гладките стени. При този вид басейни се налага подмяна на фолиото на 10-12 години, като това е изключително лесно и бързо.

Тук недостатък е невъзможността за избор на форма и добавянето на допълнителни стъпала, пейки и др. Има реална опасност за нараняване на фолиото  с остри предмети. За ремонт има предвидено специално лепило, което може да действа под водата и да се възвърне първоначалната визия на съоръжението. Не се допуска използването на много агресивни препарати, за да не се промени цвета на фолиото и така за се развали добрата визия на басейна.

Басейните от стъклопласт все повече се налагат на пазара. Лесни са за поддръжка заради гладката си повърхност. Не се образуват водорасли, а това е добре, тъй като не се налага да се използват толкова често почистващи препарати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *